Cercar en aquest blog

4/3/10

Si no fos un tema ben seriós potser encara riuria.

            Diuen els diaris i se’n fan ressò les ràdios també, que el nucli antic de Lloret ha viscut un gran increment de residents i a l’Alcalde, el senyor Crespo li ha faltat temps per a treure pit i atribuir-ho a les millores que, afirma ell, el seu govern ha dut a terme. Alhora aprofita l’ocasió per desmentir l’idea general, sostinguda entre d’altres pel que signa el present, de que el centre de la vila està força degradat.

            Moltes vegades es critica als polítics, entre altres coses, per opinar sense criteri. En aquest cas, a mi, ningú no em podrà fer aquesta critica doncs jo resideixo al nucli antic i el conec prou bé, no com el senyor Crespo.

            Que el increment de residents al nucli obeeix a les millores del govern Crespo? No em facin riure. Repto a l’alcalde a que expliqui que ha fet pel nucli antic de Lloret. Les úniques accions, visibles i notables, han estat privades com ara la rehabilitació de la parròquia de Sant Romà (per part de la Fundació del mateix nom, amb pressupostos subvencionats entres d’altres per la Diputació de Girona, la Generalitat i això si, per l’Ajuntament de Lloret); o la regeneració dels establiments comercials al carrer de Sant Pere.

            Des de la vessant pública, l’única actuació remarcable ha estat l’arranjament de carrers amb càrrec al mal anomenat Pla Zapatero. Amb la quantitat ingent de fons que el govern local ha gestionat en aquests gairebé set anys de mandat, la inversió en el nucli antic resulta del tot ridícula. Per minsa, és clar.

 Vist amb perspectiva, és a dir, des de la referència de la noticia, que és el cens de l’any 1998, és prou evident que el nostre país ha viscut un increment poblacional ingent per raó de l’arribada d’immigrants, fet que va propiciar tanmateix el fenomen dels anomenats pisos pastera, on s’han empadronat multitud de persones fins que es detectà el fenomen.

Tot i les evidències, l’Alcalde Crespo insisteix a veure el got ple, quan és obvi que el seu punt de vista està allunyat de tota lògica interpretativa de les dades. Fins hi tot si prenem com a referència únicament els darrers anys, ens hauríem de preguntar. Com pot ser que esdevingui un creixement poblacional en un barri, sense un creixement global del cens de la vila i sense un increment de transaccions immobiliàries? Volen que els ho expliqui? Doncs, llevat de comptades excepcions, a la fluctuació de la població que, fugint dels lloguers cars en altres zones, es traslladen a un barri amb lloguers més barats propis d’habitatges o zones més degradades.
            
Les pròpies dades ens donen la raó. Així, tal com refereix la noticia, gairebé un cinquanta per cent dels nous empadronats en el nucli antic son procedents d’altres països. Certament, no hem constatat un increment de nouvinguts comunitaris, sinó precisament d’altres procedències, el que, per molt que ens pesi, a nivell estadístic és un indicatiu d’un nivell de riquesa inferior, en tant que esdevé una realitat incontestable que els nouvinguts són uns del més gran perjudicats per la crisi econòmica que ens afecta.

            El Grup municipal d’Esquerra ha insistit per activa i per passiva, en la necessitat evident d’actuació en el centre de la vila. Estem tips de veure que tots els municipis de Catalunya concorren als ajuts de la Llei de barris i que l’equip de govern és incapaç d’articular un projecte coherent  que desencalli situacions com, per exemple, la de Dalt del Puig, una actuació d’esponjament paralitzada des de fa anys. A petició nostra van accedir a dur a terme un Pla especial del nucli antic que no sabem per quin motiu no s’acaba mai i no es molesten a accelerar.
              

            Així doncs, diria a l’Alcalde de Lloret, que deixi de fer campanya i que s'ocupi dels problemes reals dels lloretencs.